Scoala in Japonia


Uniformele in Japonia

Fetele poarta uniforma tip “sailor” sau costum, in timp ce baietii poarta fie uniforma “tsumeeri” (un desin care are un guler rotunjit) sau costum, impreuna cu o geanta si pantofi specifici scolii de care apartin. Recent unele scoli si-au schimbat stilul uniformelor pentru a arata adaptarea la moda zilei. Studentii isi pun numele pe uniforma pentru a nu le incurca la scoala.

Holurile de intrare

In Japonia, pantofii purtati in exterior sunt in general descaltati la intrare. Este necesar sa pui pantofii unul langa celalalt atent. Membrii familiei isi pun pantofii in „getabako” (un cuier de pantofi sau dulap).

Verificarea disciplinei

Aceasta verificare este de regula tinuta atunci cand elevii ajung la scoala. Profesorii de la intrarea in curtea liceului sau in liceu verifica uniforma, gentile, parul, si alte lucruri care tin de regulile scolii. Uneori inspectii neasteptate pot aparea in clase. Lungimea fustei, sosetele, unghiile si cerceii pot fi de altel verificate, in schimb strictetea depinde de la scoala la scoala. Sunt scoli care nu fac inspectii deloc. Cei in culpa in ceea ce priveste uniforma sunt asa numitii „yankii”. Stilul Yankii presupune jachete scurte purtate cu fuste lungi sau pantaloni largi cu mansete stramte, o moda care s-a implementat destul de rapid printre studenti.

Getabako

Foarte multe scoli cer de altfel schimbarea incaltamintei cand elevii intra in interiorul scolii. Dulapurile de pantofi sunt alinetate in functie de numarul de inregistrare al studentului. Studentii deseori isi iau pantofii de interior cu ei acasa pentru a ii spala vinerea, aducandu-i inapoi la scoala luni. E destul de comun ca elevii sa lase scrisori de dragoste sau biletele unii pentru altii in aceste dulapioare.

Nicchoku

Nicchoku este un sistem al serviciului. Studentii care se nimeresc a fi de serviciu in acea zi au numele scrise in coltul drept al tablei. Datoria lor include scrierea in Caietul Clasei in acea zi, stergerea tablei si inchiderea clasei atunci cand elevii au ore intr-o alta. Alte datorii, care difera de la clasa la clasa si de la scoala la scoala includ salutul de dimineata care sunt folosite in japonia la inceputul unei ore.

Usi glisante

Pentru ca multe usi in japonia sunt usi glisante traditionale, scolile au adoptat de asemenea acest tip de intrare. Cand profesorul intra in scoala zgomotul produs de usa care se deschide ii indeamna pe elevi sa ia loc in banci si sa se pregateasca pentru lectie. De asemenea uneori elevii mai pun buretele deasupra usii ca o gluma des intalnita.

Kiritsu- Rei- Chakusei

Studentii se ridica si se inclina pentru a isi saluta profesorii la inceputul si sfarsitul fiecare ore de curs, dimineata si la meditatii. Aceste ordine sunt fie date de reprezentantul clasei fie de elevul de serviciu.

Chime

Originea sunetului chime folosit de multe scoli ca si clopotel este sunetul Ceasului Turn din Londra. Sunetul Chime se aude la inceputul si sfarsitul fiecarei ore de curs. Aparent, sunt scoli care nu au chime, acestea bazandu-se pe faptul ca, daca elevii s-ar baza pe chime si-ar pierde abilitatea de a isi imparti timpul singuri.

Departamentele scolilor

In gimnaziu si in liceu, se pot intalni diferite departamente care se ocupa de curriculum. Departamentul care include japoneza (literatura moderna, literatura clasica, scrierea chinezeasca clasica), matematica, engleza, studiile sociale (geografie, istoria Japoniei, istoria lumii, civica), stiintele (fizica, biologia, chimia, stiinte ale naturii).

Pauza

In gimnaziu si la liceu orele dureaza 50 de minute, cu 10 minute pauza intre ele. Sunt de obicei patru ore de dimineata si 2 sau 3 ore dupa-amiaza. Pauza de pranz este de aproape de 45 de minute.

Hayaben

Hayaben se refera la mancatul in timpul orelor sau intr-una din pauzele de 10 minute. Daca este facut in timpul orei, atunci elevul isi ridica o carte sa ii acopere chipul pentru a nu fi vazut de profesor.

Bento

In scoala elementara in Japonia studentii de obicei mananca kyuushoku impreuna in clasa, dar in gimnaziu si liceu isi aduc propriile lor obento. Studentii isi mananca pranzul in clasa, impreuna ca si grup cu prietenii apropiati.

Cantina scolii

In zilele in care elevii nu isi aduc propriul lor pranz, daca si-au mancat pranzul mai devreme, sau daca le e pofta de altceva, masa poate fi luata de altfel si la cantina scolii. Aici, pentru pranz sunt disponibile mancaruri precum ramen, udon, katsudon, curry si altele sunt disponibile. De altfel poti cumpara paine si suc tot de la cantina.

Taisoufuku

Taisoufuku se refera la uniforma care este folosita in timpul orelor de sport. Vara este compusa din tricou si pantaloni scurti (lungi sau pana la genunchi), iarna dintr-un trening. Pe acestea studentul ataseaza un material, ca un numar de curse, pe care este scris anul, clasa si numele. Dupa absolvire, aceste treninguri sunt folosite prin casa.

Exercitiile Calistenice

Asta este un stil de exercitiu fizic care a aparut prin 1951, si pe care fiecare japonez pare sa il stie. Originar a fost folosit pentru a intari sanatatea echipei nationale, ‚rajio taisou’ alcatuit dintr-o serie de intinderi deseori folosite ca rutina inaintea exersarii vocii.

Testarea

Anul japonez este impartit in trei ( Aprilie-Iulie, Septembrie-Decembrie, Ianuarie-Martie). In gimnaziu si in liceu, fiecare semestru are doua saptamani separate de teste numite ‚chuukan tesuto ‚ [un fel de teza] si ‚kimatsu tesuto’[testarea finala]. Studentii care pica la ultima testarea trebuie sa ia cursuri suplimentare ‚hoshuu’si examene suplimentare ‚tsuishi’. De altfel corigenta la mai multe materii poate insemna repetarea anului.’ryuunen’.

Curatarea clasei

La un anumit timp in fiecare zi dupa pranz sau dupa ore, toti incep sa curete scoala impreuna. Grupurile de studenti au ca datorie curatenia in diferite parti ale scolii, clase, toalete, coridoare si altele. In clase, studentii muta bancile, dau cu matura si cu mopul, sterg bancile si tabla cu ‚zoukin’

Cram school

Multi elevi de gimnaziu merg la ‚juku’, [cram school] de 2 sau 3 ori pe saptamana pentru a repeeta materia si a se pregati pentru examen. Lectiile suplimentare la sport, caligrafie, algebra, pian etc., au devenit de asemenea destul de populare. Sunt multe scoli care au reguli, interzicand elevilor de a avea un part-time [arubaito], dar in realitate studentii deseori lucreaza ca livratori de ziare, in magazinele mici si in fast-food-uri.

Senpai/kouhai

In Japonia multi oameni se bazeaza pe ierarhie in relatiile dintre persoane, un lucru ce ste vizibil chiar si in activitatile scolii, unde membrii juniori [kouhai] ii urmeaza pe cei seniori [senpai]. ‚Keigo’, limbajul politicos trebuie folosit cu superiorii.

Bukatsu [activitatile clubului[

Bukatsu se refera la activitatile cluburilor in scoli, fie ele cluburi sportive [baseball, tenis, judo etc] sau cluburi culturale [ aranjarea florilor, teatrul] . Acestea sunt activitati extra scolare si cand trebuie sa se inscrie prima oara intr-un un club studentii sunt intampinati de seniori, si le sunt prezentate cluburile, apoi ei isi aleg unde vor sa fie. Cluburile sunt gestionate independent de studenti, chiar daca este si un profesor ca supraveghetor. Cei care nu sunt membrii particulari ai unui club se sune ca apartin grupului ‚kitaku-bu’[clubul celor care emrg acasa].

6 comentarii:

 1. Interesant. O gramada de lucruri care ne-ar prinde si noua bine...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ai dreptate dar nu cred ca o sa se faca asa ceva in romania mai ales la ce sistem politic si de invatamant avem noi.

   Ștergere
  2. E bine ce spui.Hai, fa ceva! spune! Scrie! Cere!

   Ștergere
  3. Scuze dar nu stiu la ce te referi cand spui : " Hai, fa ceva! Spune! Scrie! Cere! " daca te referi la postari iti pot raspunde ca am facut-o pentru ca toata lumea sa vad cum este in japonia nu doar din anime-uri.

   Ștergere
 2. Noi imprumutam numai ce e rau ."Disciplina? oooo e comunista."..ce prostie.Acum poate vede cineva ca disciplina e absolut necesara.
  Sunt cateva scoli care au uniforme dar si acolo conducerea scolii si profesorii lupta din greu pentru pastrartea regulilor

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. sistemul de invatamant din romania e infectat dar nu toti sunt la fel, exista omeni care incearca dar nu pot face nimica daca nu au aprobare de sus. sunt multe lucruri care trebuiau schimbate de mult dar asta e . Totusi sa ne aam pe tema site-ului si sa lasam politica pe baza prostilor :))) ca doar asta sunt " prosti la conducere "

   Ștergere